Vinrecept
Här har vi samlat lite recept på de vanligaste sorterna frukter och bär som man kan göra vin på.
Äpple
- 13 kg äpplen
- 500 g krossade nypon
- 5 kg socker
Päron
Jordgubbar
- 8 kg jordgubbar
- 6 kg socker
Hallon
- 10 kg hallon
(skogshallon ger mer smak)
- 6 kg socker
Björnbär
- 10 kg övermogna björnbär
- 6 kg socker
Körsbär
Blåbär/Lingon
- 6 kg blåbär
- 4 kg lingon
- 6 kg socker
|
Fläderblom
- 2-3 liter fläderblommor
(lätt pressat, utan själkar)
- 1 kg russin
- Saften från 4 citroner
- 6 kg socker
Fläderbär
- 6 kg fläderbär
- Saften från 3 citroner
- 6 kg socker
Krusbär
Vinbär
- 3 kg röda vinbär
- 3 kg svarta vinbär
- 6 kg socker
Slånbär
- 6 kg slånbär
(frostnupna, eller frys och tina)
- 6 kilo socker
Plommon
- 10 kg plommon
(mosade, utan kärnor)
- 6 kg socker
|
Vindruvor
- 10 kg vindruvor
(syrliga, mosas)
- 4,5 kg socker
Nypon
- 7 kilo nypon
(krossas)
- Saften från 3 citroner
- 6 kg socker
Björksav
- 18 liter björksav (se nedan)
- 1 kg russin
- Saften från 8 citroner
- 5,5 kg socker
Efter lövsprickningen: Borra ett litet hål, ca 2-3 cm djupt, i en björkstam. Stoppa in en slang vars andra ände går till en 5- litersdunk. Täta runt öppningen i dunken.
Ta max 5 liter från varje träd, täta ordentligt med träplugg eller kork efteråt. Tänk på att allemansrätten inte gäller björksav!
Maskrosor
- 10-15 liter maskrosor (den gula delen)
- Safen från 6 citroner
- 2 kg russin
- 5,5 kg socker
|