Vinrecept

Här har vi samlat lite recept på de vanligaste sorterna frukter och bär som man kan göra vin på.

Äpple
  • 13 kg äpplen
  • 500 g krossade nypon
  • 5 kg socker
Päron
  • 13 kg päron
  • 6 kg socker
Jordgubbar
  • 8 kg jordgubbar
  • 6 kg socker
Hallon
  • 10 kg hallon
    (skogshallon ger mer smak)
  • 6 kg socker
Björnbär
  • 10 kg övermogna björnbär
  • 6 kg socker
Körsbär
  • 8 kg körsbär
  • 6 kg socker
Blåbär/Lingon
  • 6 kg blåbär
  • 4 kg lingon
  • 6 kg socker
Fläderblom
  • 2-3 liter fläderblommor
    (lätt pressat, utan själkar)
  • 1 kg russin
  • Saften från 4 citroner
  • 6 kg socker
Fläderbär
  • 6 kg fläderbär
  • Saften från 3 citroner
  • 6 kg socker
Krusbär
  • 7 kg krusbär
  • 6 kg socker
Vinbär
  • 3 kg röda vinbär
  • 3 kg svarta vinbär
  • 6 kg socker
Slånbär
  • 6 kg slånbär
    (frostnupna, eller frys och tina)
  • 6 kilo socker
Plommon
  • 10 kg plommon
    (mosade, utan kärnor)
  • 6 kg socker
Vindruvor
  • 10 kg vindruvor
    (syrliga, mosas)
  • 4,5 kg socker
Nypon
  • 7 kilo nypon
    (krossas)
  • Saften från 3 citroner
  • 6 kg socker
Björksav
  • 18 liter björksav (se nedan)
  • 1 kg russin
  • Saften från 8 citroner
  • 5,5 kg socker

    Efter lövsprickningen: Borra ett litet hål,
    ca 2-3 cm djupt, i en björkstam. Stoppa
    in en slang vars andra ände går till en 5-
    litersdunk. Täta runt öppningen i dunken.

    Ta max 5 liter från varje träd, täta
    ordentligt med träplugg eller kork efteråt.
    Tänk på att allemansrätten inte gäller
    björksav!
Maskrosor
  • 10-15 liter maskrosor (den gula delen)
  • Safen från 6 citroner
  • 2 kg russin
  • 5,5 kg socker