Vinsatser

På den här avdelningen hittar du alla våra vinsatser. Från hypersnabba till exklusiva och lagringsbara viner. Samtliga är väl utprovade för bästa funktion.
Vi har valt ut prisvärda vinsatser där kvaliten står i fokus. Vill du ha hjälp att välja så är det bara att fråga.
Den utrustning som behövs är inte speciellt dyr och kan oftast användas till vin,öl och cider. Titta under fliken Utrustning och Startkit.

Vad är en vinsats egentligen?
En vinsats innehåller, förutom jäsutrustningen, i princip allt du behöver för att göra 23 liter vin! Huvudkomponenten i en vinsats är druvjuicen. 5 eller 6 liter juicekoncentrat är de vanligaste volymerna. Koncentratet blandas ut med vatten i ett jäskärl.
För att detta stora kärl med druvsaft ska bli något mer spännande tillsätter man vinjäst.
Jästen äter gladeligen upp druvsockret och blir till kolsyra och alkohol. När allt socker är förbrukat avstannar jäsningen och övriga ingredienser tillsätts. Därefter sjunker alla partiklar till botten och bildar en bottensats.
Det klarnade vinet tappas av och Voila! Nu är det färdigt.

En bra vinsats ska innehålla tillräckligt med druvsocker för att ge 10-12% alkohol. Samtliga satser i vårt sortiment ger minst 10% utan att extra socker tillsätts.
Vill man ha ett starkare vin går det att tillsätta mer socker; använd gärna Bryggsocker/Dextros; men tänk på att ett starkare vin inte alltid blir godare och att det tar längre tid att jäsa. Fråga om du är osäker.

Bland de vinsatser vi säljer finns det bara en variant som kräver extra sockertillsats och det är starkvinssatserna. Dessa blir ca 17% när de är klara och sockermängden som krävs för det går helt enkelt inte att klämma i en normal plastdunk!
Till denna sats tillsätts 2-2,2 kilo socker. Om vanligt socker används bör man värma en sockerlag tillsammans med lite vatten på iallafall halva mängden av sockret (dra bort vattnet i sockerlagen från den totala vattenmängden). Använder du Bryggsocker kan det röras i direkt.

Mer avancerat än så blir det inte!