Göra eget snus

Allt fler inser fördelarna med att tillverka sitt eget snus. Du spar framförallt pengar, men du har även möjligheten att skräddarsy snuset till din egen smak.

Portionssnus

Portionssnus är det enklaste att "göra själv". Det man köper är torra, färdiga prillor. Man tillsätter själv fukten och eventuell kryddning. Det här snuset betalar man tobaksskatt för. Då skatten är baserad på snusets vikt betalar man dock minimalt med skatt - fukten väger!

Beredningen är enkel. Vi rekomenderar (oavsett vad tillverkarens instruktioner säger) att man breder ut portionspåsarna på en bakplåt eller liknande, och sen sprejar på given mängd vatten, som är utblandat med eventuella smaksättare, med en blomspruta. På det viset får man en jämn fördelning av fukten och man riskerar inte att ha sönder påsarna om man skulle blanda runt dessa i förpackningen de kommer i. Häll sedan tillbaka påsarna i förpackningen och slut igen. Efter två till tre dagar, när påsarna sugit upp fukten ordentligt, har du färdigt snus!

Lössnus

Lössnus kräver lite mer jobb - du sparar dock mycket mer pengar! En låda tobaksspill ger generellt 2,5 kilo färdigt snus - till ett pris lägre än en stock vanligt lössnus. Då lössnuset levereras som råvara - tobakspulver, är det ingen tobaksskatt alls på det.

Lössnuset tillverkas vanligen i ugn. Processen som sker gör att det luktar en del. Vi rekomenderar att man använder en så kallad stekpåse. Den håller lukten i schack. När man ska röra om i sin snussats går man utomhus en sväng och öppnar påsen där.

En viktig detalj är temperaturen. Snuset tillverkas i plastbyttor liknande sådana som lösgodis kommer i, men snusbyttorna tål 120°C. Snuset skall optimalt hållas kring 95°C. För att undvika bränt snus och smält plast rekommenderar vi starkt att man har en digitaltermometer till hands. Ugnar arbetar normalt med en termostat och gör sitt bästa för att snitta temperaturen man ställt in. Ser man att ugnen har ett väldigt hög tolerans kan det vara idé att sänka ett par grader, för att försäkra sig om att temperaturen inte blir för hög.

Man kan även tillverka sitt snus i en varmhållen låda, värmd med hjälp av tex glödlampa. Temperaturen bör vara kring 60-70 grader. Detta tar dock ca 2 dagar extra.

Oavsett hur du gör så smakar snuset bäst om det får vila i ca en vecka efter tillverkningen.

Vill du göra lössnus så ska du idag köpa så kallat Råtobaksspill. På grunda av en dom i Högsta Förvaltningsdomstolen, till Skatteverkets fördel, räknas det som tidigare kallades för snussats som en punktskattepliktig produkt. Därför säljs idag spillet utan ingredienserna. Dessa finns dock att köpa till (priset blir totalt precis som innan).

Smaker

Gör du snuset "naturellt" får du något som påminner om Ettan/Grov i smak. En skvätt rökarom ger en extra knuff åt det hållet, om man vill ha ett tobakssmakande snus. De vanligaste smakerna är bergamotte, enbär, anis och eucalyptus. Bergamotte, en citrusliknande smak, är grundkryddan i bland annat General. Enbär ger en Rapé-liknande smak. Anis och Eucalypus ger lite friskare smaker för de som uppskattar te.x Catch. Dessa smaker ger dock ej automatiskt exakt samma smak som "orginalet" - det finns många parametrar som styr smaken på ett snus.

Både lössnuset och portionssnuset går att krydda som man önskar. Notera dock att man får vara väldigt varsam med doseringen när det gäller portionsnsuset.