Göra vin av egen frukt

Många som har en trädgård får varje år mängder av frukter och bär över. Här hittar du lite enkla instruktioner på hur man gör vin av de vanligaste godsakerna! Detta är en av många metoder, men följer man dessa instruktioner och recept får man ett garanterat resultat. Enklast är att inhandla antingen ett Hedegrow Wine Kit eller Jässats Egna frukter och bär. Då får man med alla ingredienser man behöver förutom råvarorna. Du bör även ha ett jäskärl med jäsrör (vattenlås), en hydrometer för att mäta sockerhalten, en fruktsil att sila bort fruktbitarna med samt en hävert att tappa om till ett annat kärl på slutet. Det är smidigt att ha ett extra jäskärl till hands för det syftet.

 

 1. Välj vilket recept du vill följa.

 2. Rensa frukten. Är det hård frukt, t.ex äpplen, så bör de skäras i bitar som inte är större än en halv centimeter. Du kan även använda en fruktpress. Mjuka frukter mosas. Undvik i samtliga fall att krossa större kärnor, då de ger oönskade smaker.

 3. Häll ca 10 liter kokande vatten i jäskärlet. Tillsätt socker enligt recept och rör om. Tillsätt frukten och rör om igen tills allt socker är upplöst. Har du valt Hedrow-kitet skall du här tillsätta påsen innehållande enzym. Viktigt är att enzymerna tillsätts efter frukten.
  Har du valt det gula Egna frukter och bär-kitet är enzymet redan tillsatt i jästpåsen som tillsätts senare.

  Låt nu blandningen stå i 3 timmar.

 4. Fyll kärlet med kallvatten, så att du totalt får totalt 23 liter.

 5. När temperaturen är under 30°c - tillsätt vinjäst, citronsyra och bentonit.

 6. Montera nu på locket på kärlet och sätt i jäsröret. Fyll jäsröret till hälften med vatten. Det bildar ett vattenlås som hindrar bakterier och smuts från att komma in, samtidigt som kolsyran som bildas av jästen kan bubbla ut. Håll ett öga på vattennivån under jäsprocessen. Fyll på vid behov.

Nu ska vinet jäsa i två till tre veckor i rumstemperatur (eller något över). Kontrollera därefter att det inte ligger skum på ytan och att det inte kommer mer än någon enstaka bubbla i jäsröret. Skulle det göra det är det tecken på att jäsprocessen inte är klar än. Vänta några dagar extra om du ser aktivitet eller är osäker.

 1. Kontrollera först att vinet inte är för sött. Enklast och säkrast är att använda en hydrometer (jäsningsmätare). Den visar hur mycket socker som finns kvar i brygden. Den ska visa +/- 0 eller under (svart skala).

  Har du ingen hydrometer kan du smaka av vinet. Det ska inte vara sött. Är det sött, eller om du är tveksam - vänta ytterligare några dagar.

 2. När sockret är utjäst och processen avstannat helt är det dags att sila bort frukten. Detta görs enklast med en Bär- och saftsil, som många säkert redan har hemma.

 3. När detta är gjort, tillsätt påsen innehållande jässtopp. Rör om i kärlet, eller skaka, tills alla kolsyrebubblor är borta. Upprepa två till tre gånger med några minuters mellanrum. När du inte längre kan se några bubblor - tillsätt den första klarningspåsen (A). Blanda väl och låt den verka till nästa dag.

 4. Tillsätt nu den sista påsen - Klarning B. Skaka därefter försiktigt, eller rör om, i ca 15 sekunder. Dock ej längre. Placera kärlet i bordshöjd.

  Försök INTE skaka ur kolsyra i detta läge. Om du gör det misstaget kan klarningen ta mycket lång tid.

 5. När vinet är klart, tappa om det till ett annat kärl, t.ex en extra jäshink, så att all bottensats lämnas kvar. När du är klar - skaka åter ur all kolsyra.

 6. Tillsätt socker efter egen smak - sedan är vinet klart! Det som återstår är att buteljera det! Använd glasflaskor och kork. Var noga med att använda flaskor som är anpassade för just kork!

Tänk på att ett vin blir bättre ju längre det får ligga. Om möjligt - låt ditt vin lagras i 6 - 12 månader eller mer för bästa resultat!